INULINA

Spremajte pravilne obroke korišćenjem Inulina kao dodatka ishrani! Kao što na poslu najbolje funkcioniše dobar tim, tako organizmu treba pravilna ishrana.

Zdrav pristup životu i pravilan način ishrane

Naše navike u ishrani idu u korak sa stilom života-brzina, nedostatak vremena i mnogo obaveza nameću nam i takav ritam i u hrani - jedemo na brzinu, preskačemo obroke ili ih spajamo a oni obroci koje konzumiramo neretko su siromašni namirnicama ključnim za zdravlje.

Priroda nam velikodušno nudi svoju saradnju, podršku i smernice u cilju održavanja i obnove vitalnosti ljudskog organizma. Zato je Inulin nezaobilazan sastojak u pravilnoj ishrani jer deluje prebiotički i mogućnosti sa inulinomm su beskrajne.

Šta je Inulin?

Inulin je prirodno, rastvorljivo, dijetalno vlakno koje potiče od korena biljke cikorije. To je ugljeni hidrat sastavljen od mnogih jedinica fruktoze spojenih zajedno (polisaharid). Biljke koriste inulin kao rezervni izvor energije. Takođe je važno u odbrani biljke protiv prehlade. Cikori koreni su glavni izvor inulina.

Zašto bih koristio Inulin?

Inulin je hrana dobrim baketerijama (probiotic) u debelom crevu. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da broj dobrih prevladava u odnosu na broj loših bakterija te tako blagotvorno deluje na celokupni organizam.

Inulin nije lek koji trenutno leči, već je dodatak pravilnoj ishrani koja je naš način života.

Šta se dešava sa Inulinom kada ga konzumiramo?

Zbog specifične veze fruktoznih molekula, naš želudac nije u stanju da fragmentiše inulin, već se to odvija tek u debelom crevu. Inulin u debelom crevu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se tamo nalaze (bifido bakterije i laktobacilli). U našim crevima živi oko milion bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu pomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja „dobre“ bakterije, odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utiču pozitivno na celokupno zdravlje organizma.

Inulin je PREBIOTIC a ne PROBIOTIC!

Pojednostavljeno rečeno – prebiotici su hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike) a to su bifidobakterije i laktobacili, zahaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite i nimalo prijatne zdravstvene tegobe.

Koliko su važni prebiotici u hrani

Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono što ne znaju jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici u hrani koja se svakodnevno konzumira. Reč je o nesvarljivim dijetalnim vlaknima koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru. Ne treba ih mešati s probioticima –dobrim bakterijama, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno funkcionisati.

SUGAR OUT - FIBER IN

U današnje vreme potrošnja šećera često je van uravnotežene konzumacije, što ima dugoročno loš uticaj na ljudsko zdravlje. Interesovanje za ograničavanje ili zamenu šećera raste. Da bi postigli formulaciju "bez šećera" ili "sa šećerom" potrebni su sastojci koji mogu zameniti šećer, a da su bezbedni. Obzirom da se Inulin rastavara tek u debelom crevu, on nema uticaja na stavranje mlečnih kisELina i kao takav može se primenjivati za zaslađivanje. Treba napomenuti da se za zaslađivanje koristi Inulin OFP koji ima 40% slatkosti u odnosu na standarne šećere.

"Koren cikorija je prirodni izvor inulina koji se često koristi u zdravim proizvodima sa prirodnim sastojcima"

Benefiti primene Inulina

Jačanje imunog sistema

Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.

Deca i odojčad

Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, te povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode.

Prikladan za dijabetičare

Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata (Zbog nemogućnosti varenja inulina u želucu i tankom crevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, jer se ne razlaže na monosaharide).

Regulišu nivo glukoze

Istraživači su otkrili i to da ukoliko se prebiotici u hrani redovno uzimaju, moge smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinosi održavanju nivoa glukoze u krvi.

Digestivni trakt

Prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva I pozitivno utiču na crevnu mikrofloru I olakšava probavu. Inulin pomaže razvoj normalne crevne flore i deluje kao i olakšava probavu. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5-10 grama dnevno. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čoveka, a to su pre svega Bifidobacteria i Lactobacilli, „hranjenje“ tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije. Blagotvorno delovanje bifidobakterija dobro je dokumentovano brojnim naučnim istraživanjima, a uključuje: inhibiciju rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema i pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.

Prevencija nastanka osteoporoze

Poboljšava mineralni sadržaj kosti i gustoću koštane mase.(Smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja kolona, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma što dovodi do mnogo bolje gustoće koštane mase, što posebno pogađa populaciju treće dobi.) Organizam posle 29-te godine slabo apsorbuje Kalcijum i Magnezijum, što se Inulinom rešava.

Ometa metabolički proces stvaranja masnoćeu organizmu

Dijetalna vlakna su suštinska u našoj svakodnevnoj ishrani, ali naša dijeta retko sadrži dovoljno njih.

Smanjujući pH vrednost

Dve najpoznatije dobre bakterije u ljudskom organizmu jesu bifido ktobacil, a obe proizvode mlečnu kiselinu koja štiti debelo crevo. Niža pH vrednost u debelom crevu znači manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerozni enzimi. Bakterije takode proizvode i butirat, koji se povezuje s apoptozom (samoubistvom) kanceroznih ćelija, kao i s povećanjem antioksidansa glutationau crevima.

KONTROLISANJE TELESNE TEŽINE - smanjenje gojaznosti

Dijetetičari preporučuju biljna vlakna za gubitak težine. Inulin zadovoljava apetit i smanjuje fluktuacije šećera u krvi. Ujedno “povećava” zapreminu i usporava proces pražnjenja hrane iz želuca. Utiče na digestivne hormone koji povećavaju osećaj sitosti, što vodi ka manjoj kalorijskoj vrednosti.

Međutim, kako se sve to dešava?

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, treba objasniti važnu ulogu u osećaju gladi ili sitosti ima šećer u krvi. Ako nivo opadne do kritičnog nivoa, odmah se javlja osećaj gladi, koji nas tera da počnemo sa jelom, je se samo na taj način javlja ponovni osećaj sitosti. Kod osoba koje imaju prekomernu težinu osećaj sitosti treba da nastupi što pre nakon unosa hrane.

To je tako jer osećaj sitosti se javlja nakon 15-20 minuta nakon obroka - to je vreme za koje čovek može uneti velike količine hrane i veliki broj bespotrebnih kalorija. Upravo u takvim situacijama dodaci ishrani sa inulinom pomažu, jer ako se konzumiraju pre obroka, smanjiće količinu konzumirane hrane.

PRIJATELJ SRCA

Istraživanja pokazuju da biljna vlakna, poput inulina, pomažu u smanjenju nivoa holesterola i nivoa glukoze u krvi. Inulin poboljšava razmenu lipida - fosfolipida, holesterola i triglicerida, što pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja i ublažava posledice ako su takva stanja prisutna. Pored toga, dovoljan unos biljnih vlakana povezan sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom za hipertenziju, srčane bolesti i metabolički sindrom.

Ulepšavanje inulinom

Osim što je dobar za zdravlje, inulin je veoma koristan i za kosu. Svaka žena koja želi lepu i bujnu kosu, može slobodno zameniti agresivne kozmetičke preparate sa bio proizvodima sa inulinom. Ovakvi proizvodi će zaštiti kosu, a da je pritom ne oštete, takođe je sprečiti lomljenje, dati joj bujnost i pomoći će u lakšem raščešljavanju.

PRIMENA

Zbog manje kalorijske vrednosti inulin je u mnogim zemljama našao svoju primenu u obliku zamene za masnoće ili u šećer i u svrhu smanjenja kalorijske vrednosti namirnica poput sladoleda, mlečnih proizvoda, slatkiša i pekarskih proizvoda. Zbog specifične teksture, inulin se može koristiti da zameni deo brašna, šećera i masti.

Inulin se koristi u prehrambenoj industriji jer se lako može prilagođavati različitim proizvodima. Sastavni je deo svih proizvoda koje možemo nazvati funkcionalnom hranom. Ukus mu može biti od blagog do sladunjavog (oko 10% slatkoće običnog šećera).

Inulin IQ je sa 10% slatkosti.

Inulin FOS je sa 40-50% slatkosti.

Jedina osnova za ograničen unos odnosi se na gastrointestinalnu (ne)toleranciju

Naime, uočeno je da kod nekih osoba, dnevni unos iznad 10 grama inulina može izazvati naduvavanje, grčeve i proliv. Zbog toga, osetljive osobe treba da pripaze na unos inulina, dok osobe koje ne pate od neželjenih smetnji mogu samo profitirati njegovim unosom.

Inulin OFP je prirodno bljno vlakno koje obebeđuje prirodnu slatkoću. Omogućuje značajno smanjenje šećera (i masti) u prehrambenih proizvodima i povećava sadržaj vlakana i poboljšava ukus.

U današnje vreme potrošači sve više obraćaju pažnju na deklaraciju proizvoda i sadržaj šećera i ugljenih hidrata. Kakos u regulacije sve strožije, mnogi proizvođači istražuju alternativne varijante za postojeće šećere.

Inulin IQ i Inulin OFP se dobijaju od prirodnih korenina cikorije i imaju značajne, naučno dokazane zdravstvene koristi. Sa "prirodnim" slatko, smanjuje količinu šećera i masti koji su potrebni u prehrambenim proizvodima, i promoviše zdravu glukozu u krvi, što može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi. Takođe povećava sadržaj vlakana u hrani i tako unapređuje zdravlje creva.

Primena u proizvodnji

Iako je Inulin OFP sladak, on ima mnogo manje kalorija od šećera. Na primer, Inulin OFP je 40% sladak kao šećer, ali ima upola manje kalorija. One funkcionišu baš kao i ostali šećeri, kako bi poboljšali osećaj usta u krajnjim prehrambenim proizvodima i produžili rok trajanja finalnog proizvoda.

 • Prirodni proizvod
 • Pruža prirodnu slatkoću
 • Pri deklarisanju ne utiče na “dodatni šećeri”
 • Odličan izvor prebiotičkih vlakana
 • Duplo manje kalorija u odnosu na šećer
 • Naučno dokazane zdravstvene koristi
 • Povećava sadržaj vlakana za hranu i tako stimuliše zdravlje creva
 • Ne povećava nivo glukoze u krvi, što utiče na regulaciju šećera u krvi
 • Inulin OFP je 40% sladak kao šećer
 • Poboljšava zdravlje kostiju
 • Podržava regulisanje apetita i težine
 • Odlična zamena šećerima
 • Široka primena u prehrambenoj industriji kao snak i nutritivni barovi, mlečni proizovdi, hleb i pekarski proizvodi, konditorski proizvodi i pića, itd.
 • Obavlja funkciju baš kao i ostali šećeri u hrani i proizvodima za piće:
  • Kao sredstvo za punjenje
  • Da biste poboljšali osećaj u ustima
  • Produžavai rok trajanja
 • Dostupan u obliku tečnosti ili prahu
 • Visoko rastvorljiv.

BITAN RAZVOJNI PERIOD KOD DECE U PRVIH 1.000 DANA!

Od samog početka našeg života, čak i prenatalnog doba u majčinoj utrobi, Inulin može da doprinose boljem opštem zdravlju. Inulin kao prebiotik primenom u hrani za decu, može selektivno stimulisati korisne crevne bifidobakterije i time poboljšati zdravlje deteta. Povećanjem Bifidobakterija smanjuje se broj loših bakterija. Studije koje se bave analizom primene inulina kod odojčadi pokazuju uvećanje broja bifidobakterija što se manifestuje simbolizujući efekat majčinog mleka.

Prvih 1000 dana je period koji obuhvata devet meseci prenatalnog razvoja tokom trudnoće, kao i prve dve godine života. Tokom ovog kritičnog vremenskog perioda, ishrana kod dece ima doživotne zdravstvene implikacije. Brojni faktori utiču na zdravlje deteta, kao i na razvoj mikrobiota, uključujući:

 • Zdravstveno stanje majke
 • Način porođaja
 • Majčino mleko ili veštačko mleko?
 • Komplementarna ishrana
 • Uravnotežena uhranjenost
 • Higijena deteta

Današnje molekularne tehnologije koje se bave proučavanjem mikrobiograma creva potvrdjuju bifidogeni efekat usled fruktana cikorije kod dece koja konzumiraju unapređene proizvode sa inulinom ili primenjujući čist inulin. Ovaj efekat se prepoznaje mekšom stolicom kod deteta.

Inulin ima efekat prebiotika u ljudskom mleku, pa time snižava pH koji može direktno uticati na povećanu otpornost na bolesti. Štaviše, postoje obećavajući efekti za imunitet, kao i poboljšana absorpcija minerala.

Neguj dobre misli, kreiraj dobar život!