Glikemijski indeks

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povišuje nivo glukoze u krvi. Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu ćelija, prenosi se putem krvi, a uglavnom potiče iz ugljenih hidrata koje unosimo hranom. Hrana koja posjeduje nizak nivo glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast nivoa glukoze u krvi.

Znanje o vrednostima GI može nam pomoći u kontroli nivoa glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišenog nivoa holesterola, insulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine. Postoji poprilična količina naučnih radova koji ukazuju na povoljne učinke ishrane koja uzima u obzir vrednosti GI, posebno kod u dijabetičara.

Proces varenja ugljenih hidrata ima za rezultat razgradnju dugačkih molekula do glukoze, koja ulazi u krv. Proteini i masti imaju drugačiji metabolizam, pa stoga imaju mali uticaj na povišen nivo glukoze u krvi.

Prisustvo glukoze u krvi uzrokuje proizvodnju insulina, hormona koji pomaže da glukoza uđe u ćelije u kojima se koristi kao izvor energije. Kada su trenutne potrebe za glukozom u ćelijama zadovoljene, višak glukoze skladišti se u jetri i mišićima za kasniju upotrebu. Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, insulin pomaže da se suvišna glukoza skladišti kao mast.

Hranu s visokim prisustvom ugljenih hidrata čine žitarice (hrana načinjena od pšenice, ječma, pirinča) te (sočivo, grah, grašak), povrće bogato skrobom (krompir). Voće je bogato voćnim šećerom, pa se takođe ubraja u hranu bogatu ugljenimhidratima. Med, razni zaslađivači i šećeri koji se dodaju u hranu tokom pravljenja važan su izvor ugljenih hidrata u hrani.

Prehrambena vlakna predstavljaju nesagorive ugljenehidrate. Upravo zbog toga, vlakna ne povisuju nivo glukoze u krvi, iako se ubrajaju u ugljenehidrate.

Pojačano lučenje insulina može izazvati probleme

Glikemijski indeks (GI), predstavlja relativni stepen koji se odnosi na koncentraciju glukoze u krvi koja raste posle uzimanja hrane. Ovaj indeks pokazuje koliko se brzo šećer iz hrane apsorbuje u krv. Što je viši glikemijski indeks, brže raste nivo krvnog šećera posle uzimanja hrane. GIikemijski indeks je klasifikovan na niskom, srednjem i visokom nivou.
Njegova je uloga što se kao zaliha sakuplja u jetri i mišićima. U slučaju potrebe, organizam ga može odmah koristiti. Osim skroba i glukogena još se ubraja trščani šećer, mlečni šećer, grožđani i voćni šećer. Svi ovi ugljeni hidrati se brže i lakše vare nego proteini i masti. Najvažniji monosaharid je glukoza, koja se u krvi nalazi u stalnoj koncentraciji, koju regulišu hormoni. To je potrebno za rad svih telesnih ćelija, naročito moždanih. Sniženje koncentracije glukoze u krvi ima za posledicu funkcionalno zakazivanje mozga (hipoglikemija).

Ćelije ljudskog organizma imaju sposobnost sistema koji je prilagođen šećeru kao najprikladnijem izvoru energije. Višak neapsorbovanog šećera iz creva odlaže se u u obliku složenih ugljenih hidrata (polisaharida) glikogena u jetri (oko 50 g) kao energetska rezerva. U vreme kada čovek ne jede glikogen se u jetri razgrađuje u glukozu i odlazi u krv. Višak šećera koji jetra ne može primiti za stvaranje glikogena izbacuje se u krvotok u vidu masnih kiselina One se, najpre, talože na neaktivnim delovima tela (zadnjici, butinama, predeo stomaka). Ako se i dalje konzumiraju jednostavni šećeri, tada se sakupljaju oko srca, jetre, bubrega i oblažu ih masnim naslagama i sluzi. Naslage mogu da prodru unutar tkiva, što ima za posledicu slabljenje funkcija organa (arterioskleroza, srčani napadi, dijabetes, povišeni krvni pritisak, kamen u žuči, artritis, problemi sa kičmom.

Nedavne studije sa Harvardske škole za javno zdravlje pokazuju da je rizik od bolesti kao što su: tip 2 dijabetesa i koronarne bolesti srca, snažno povezan sa GI ukupne ishrane. U 1999 World Health Organization (WHO) i Food and Agriculture Organisation (FAO) preporučili su da ljudi u industrijalizovanim zemljama ishranu baziraju na namirnice sa niskim GI u cilju predostrožnosti i sprečavanja mnogih oboljenja, kao što su koronarne bolesti srca, dijabetes i gojaznost.

Odabir namirnica s niskim GI štiti od bolesti

Plan ishrane koji podrazumijeva nisku ili umerenu vrednost glikemijskog indeksa može imati pozitivan uticaj na prevenciju i terapiju hroničnih bolesti i metaboličkog sindroma. Verovatno ste primetili da se nakon konzumacije slatkiša, ili slične hrane bogate belim šećerom, koja izaziva nagli porast nivoa insulina, osećate umorno i letargično, ili drugom rečju-loše. Ovaj osjećaj javlja se usled preteranog lučenja insulina, što uzrokuje sniženje nivoa glukoze ispod normalne vrijednosti, te pojavu hipoglikemije i umora. Ako naš nivo glukoze u krvi neprestano naglo raste i snižava se tokom dana, jasno je da se ne osećamo dobro. Uspeemo li odabrati hranu koja održava staln nivo glukoze u krvi, osećamo se odlično i puni smo energije.

Nekoliko saveta za odabir namirnica

  • Ograničite unos hrane od belog brašna i belog šećera. Ova hrana uključuje svu preradjenu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krompir također ima visok GI index.
  • Odaberite hranu bogatu prehrambenim vlaknima. Hrana bogata prehrambenim vlaknima vari se duže, te stoga uzrokuje manji porast niova glukoze u krvi. Celovita neprocesuirana hrana, posebno žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana, sporije prolazi kroz probavni sistem. Osećaj sitosti traje duže nakon konzumiranja ovakve hrane. Hrana bogata vlaknima su žitarice, povrće, orašasti plodovi, semenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.
  • Hrana bogata proteinima obično ima nizak GI. Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, grašak, pasulj odličan su odabir hrane s niskim GI.
  • Masti ne povisuju značajno nivo glukoze u krvi-ali oprez! Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog semena, maslinovog i bućinog ulja, te orašastih plodova.
  • Glikemijski odgovor zavisi od kombinacije hrane koja se konzumira. Složen, raznolik obrok koji sadrži kompleksne ugljenehidrate, proteine i adekvatne vrste masnoća, te bogatstvo prehrambenih vlakana, pružiće će umeren glikemijski indeks. Kombinovanje hrane s visokim glikemijskim indeksom i one s niskim GI uravnotežuje odgovor organizma.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom

Hrana Glikemijski indeks
Kukuruzni sirup 115
Pivo* 110
Glukoza (dextroza) 100
Glukozni sirup 100
Modificirani skrob 100
Pšenični, pirinčan sirup 100
Pečeni krompiri 95
Krompirov skrob 95
Kuvani krompiri u pećnici 95
Pirinčano brašno 95
Beli hleb bez glutena 90
Krompirovo brašno 90
Ljepljiv pirinač 90
Indijska maranta 85
Kuvana šargarepa 85
Kuvani koren celera* 85
Kukuruzne pahuljice 85
Hamburger pecivo 85
Med 85
Instant (parboiled) pirinač 85
Maizena (kukuruzni skrob) 85
Pastrnjak* 85
Kokice, bez šećera 85
Ekspandiran pirinač 85
Pirinčani kolač / puding 85
Pirinčano mleko 85
Tapioca 85
Kuvana bela repa* 85
Beli sandvič sa hlebom 85
Belo pšenično brašno 85
Kuvani bob 80
Pire krompir 80
Krofne 75
Lasanje (sa mekim pšeničnim brašnom) 75
Buča, tikva* 75
Pirinčano mlijeko (sa šećerom) 75
Squash tikva* 75
Vafle (sa šećerom) 75
Lubenica* 75
Pecivo 70
Kolačići 70
Čokoladna pločica (sa šećerom) 70
Coca-cola 70
Kukuruzno brašno 70
Kroasan 70
Njoki 70
Proso, sirak 70
Melasa, šećerni sirup 70
Mush (kukuruzni puding) 70
Rezanci (meka pšenica) 70
Plantain/kuhana banana/kuhani platano 70
Palenta, kukuruzna kaša 70
Čips od krompira 70
Kokice 70
Ravioli (meko pšenično brašno) 70
Rafinirane žitarice (sa šećerom) 70
Rižoto 70
Dvopek 70
Bijeli šećer (saharoza) 70
Smeđi šećer 70
Džem (sa šećerom) 65
Javorova melasa 65
Marmelada (sa šećerom) 65
Mars, Sneakers, Nuts, itd. 65
Muesli (sa šećerom ili medom) 65
Ananas iz konzerve 65
Dunja (kuvana ili žele sa šećerom) 65
Grožđice(crvene i žute) 65
Slatki kukuruz, kukuruz 65
Banana (zrela) 60
Izbjeljeni ječam 60
Kesten 60
Tvrdi/durum pšenični griz 60
Sladoled (obični sa šećerom) 60
Lasagne (tvrdo pšenično brašno) 60
Riža 60
Majonez (industrijska slatka) 60
Dinja* 60
Zobena kaša 60
Pizza 60
Čokolada u prahu (sa šećerom) 60
Ravioli (tvrdo pšenično brašno) 60
Sok od grožđa (nezaslađeni) 55
Ketchup 55
Sok od manga (nezaslađeni) 55
Senf (sa šećerom) 55
Nutella 55
Papaya (svježe voće) 55
Breskve (limenka sa sirupom) 55
Crvena riža 55
Špageti (dobro kuvani) 55
Sushi 55
Tagliatelle (dobro kuvane) 55

Hrana sa srednjim glikemijskim indeksom

Hrana Glikemijski indeks
Sve vrste mekinja 50
Sok od jabuke (nezaslađeni) 50
Sok od brusnice (nezaslađeni) 50
Kivi, monkey breskva* 50
Litchi (svježe voće) 50
Macaroni(durum pšenica) 50
Mango (svježe voće) 50
Muesli (bez šećera) 50
Persimmon (vrsta voća) 50
Sok od ananasa (nezaslađeni) 50
Banana (nezrela) 45
Ječam 45
Kokos 45
Brusnica 45
Farro brašno (integralno) 45
Sok od grejpa (nezaslađeni) 45
Grožđe (sveže voće) 45
Grašak (limenka) 45
Sok od naranče (svježi, nezaslađeni) 45
Ananas (svježe voće) 45
Raž (integralno brašno, hleb) 45
Tost integralni hleb 45
Spageti al dente (5 min. kuvanja) 40
Kruh, 100% integralni s pravim kvascem 40
Jabukovo vino 40
Heljda, kaša, saracen (integralni hlrb/brašno) 40
Sok od šargarepe (nezaslađeni) 40
Kokosovo mleko 40
Suve smokve 40
Suve šljive 40
Egipatska pšenica, kamut 40
Falafel (bob) 40
Farro 40
Sirovi bob 40
Testenina od integralne pšenice, al dente 40
Pasulj 40
Laktoza 40
Zobene pahuljice (nekuvane) 40
Zob 40
Kikiriki maslac (bez šećera) 40
Pepino (vrsta voća) 40
Dunja (kuhana/žele, bez šećera) 40
Quinoa brašno 40
Kolači (integralno brašno, bez šećera) 40
Sorbet (nezaslađen) 40
Spelt, einkorn pšenica (integralna) 40
Tahin (pasta od sezama) 40

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom

Hrana Glikemijski indeks
Amaranth, sjeme 35
Jabuka, svježe voće 35
Jabuke dinstane, umak 35
Crni pasulj 35
Koren celera (sirovi) 35
Slanutak (brašno) 35
Sušene jabuke 35
Sušene paprike 35
Hleb od žitarica 35
Smokve 35
Grašak (svježi) 35
Sladoled (sa pravom fruktozom) 35
Indijski kukuruz 35
Kidney/pinta grah 35
Linum, sezam (sjeme) 35
Nektarine (sveže) 35
Naranče (sveže) 35
Breskve (sveže) 35
Šljive (sveže) 35
Šipak (sveži) 35
Dunja (sveža) 35
Quinoa 35
Soja jogurt (sa ukusom voća) 35
Pirjano voće, kompot(bez šećera) 35
Suncokretovo seme 35
Sok od paradajza (prirodni) 35
Bjela bademova pasta (nezaslađena) 35
Kokosov šećer (Cocos Nucifera)-bez dodataka 35
Divlja riža 35
Kvasac 35
Jogurt** 35
Bademovo mleko 30
Cikla (sirova) 30
Smeđa sočivo 30
Šargarepa (sirova) 30
Leblebije 30
Luk 30
Grejp (svježi) 30
Džem (bez šećera, voćem zaslađen) 30
Marmelada (bez šećera) 30
Mleko** (obrano ili ne) 30
Zobeno mleko (nekuvano) 30
Marakuja 30
Kruške (sveže) 30
Mleko u prahu** 30
Quark, sir sa skutom** 30
Scorzonera 30
Sojino mleko 30
Tangerina, mandarina 30
Paradajz 30
Sirova repa 30
Žuto sočivo 30
Kupina, dud(murva) 25
Borovnica 25
Trešnje 25
Crna čokolada (>70% kakao) 25
Flageolet grah, fayot grah
Amaranth, sjeme 35
Jabuka, svježe voće 35
Jabuke dinstane, umak 35
Crni pasulj 35
Koren celera (sirovi) 35
Slanutak (brašno) 35
Sušene jabuke 35
Sušene paprike 35
Hleb od žitarica 35
Smokve 35
Grašak (svježi) 35
Sladoled (sa pravom fruktozom) 35
Indijski kukuruz 35
Kidney/pinta grah 35
Linum, sezam (sjeme) 35
Nektarine (sveže) 35
Naranče (sveže) 35
Breskve (sveže) 35
Šljive (sveže) 35
Šipak (sveži) 35
Dunja (sveža) 35
Quinoa 35
Soja jogurt (sa ukusom voća) 35
Pirjano voće, kompot(bez šećera) 35
Suncokretovo seme 35
Sok od paradajza (prirodni) 35
Bjela bademova pasta (nezaslađena) 35
Kokosov šećer (Cocos Nucifera)-bez dodataka 35
Divlja riža 35
Kvasac 35
Jogurt** 35
Bademovo mleko 30
Cikla (sirova) 30
Smeđa sočivo 30
Šargarepa (sirova) 30
Leblebije 30
Luk 30
Grejp (svježi) 30
Džem (bez šećera, voćem zaslađen) 30
Marmelada (bez šećera) 30
Mleko** (obrano ili ne) 30
Zobeno mleko (nekuvano) 30
Marakuja 30
Kruške (sveže) 30
Mleko u prahu** 30
Quark, sir sa skutom** 30
Scorzonera 30
Sojino mleko 30
Tangerina, mandarina 30
Paradajz 30
Sirova repa 30
Žuto sočivo 30
25
Ogrozd 25
Zelena sočivo 25
Humus 25
Zlatnipasulj 25
Kikiriki pasta (nezaslađeni) 25
Malina (sveža) 25
Crvene ribizle 25
Semenke 25
Sojino brašno 25
Jagode (svježe) 25
Artičoke 20
Bambusovi izdanci 20
Čokolada (>85% kakao) 20
Patlidžan 20
Palma (meso iz kokosa) 20
Sok od limuna (nezaslađeni) 20
Kakao prah (bez šećera) 20
Soja jogurt (bez ukusa) 20
Tamari umak (nezaslađeni) 20
Zapadno-indijska trešnja 20
Agava, sirup 15
Bademi 15
Crni ribizl 15
Zrna (zob, pšenica...) 15
Brokoli 15
Prokelj 15
Kupus 15
Rogač 15
Indijski oraščić 15
Karfiol 15
Celer 15
Žitni izdanci (soja/zlatni pasulj) 15
Cikorija, endivija 15
Tikvice 15
Krastavci 15
Đindjer (đumbir) 15
Lešnici 15
Praziluk 15
Pečurke 15
Masline 15
Luk 15
Kikiriki 15
Pesto (umak) 15
Rasol 15
Borovo sjeme 15
Pistacio, zeleni badem 15
Rotkvica 15
Rabarbara 15
Zelena salata 15
Kiseli kupus 15
Luk kozjak 15
Sorrel dock (povrće) 15
Soja 15
Špinatova repa 15
Špinat 15
Klice 15
Slatka paprika (crvena, zelena) 15
Tofu, sojina skuta 15
Orasi 15
Avocado 10
Rakovi, ljuskavci 5
Začini: peršun, basil, origano, cimet, vanila, itd. 5
Sirće 5

* Ovi proizvodi, iako imaju visoki glikemijski indeks, sadrze jako malo šećera(oko 5%). Konzumiranje ove hrane ne bi trebalo utjecati na nivo šećera u krvi.

** Zapravo i nema razlike između punomasnog mleka i obranog mleka. Važno je zapamtiti da mlečni proizvodi, iako imaju niski glikemijski indeks, imaju visoki insulinski indeks.

Izvor

Neguj dobre misli, kreiraj dobar život!