Neguj dobre misli, kreiraj dobar život!
nizak glikemijski index (GI)
Idealan zaslađivač
Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povišuje nivo glukoze u krvi. Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu ćelija, prenosi se putem krvi, a uglavnom potiče iz ugljenih hidrata koje unosimo hranom. Hrana koja posjeduje nizak nivo glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast nivoa glukoze u krvi.
Znanje o vrednostima GI može nam pomoći u kontroli nivoa glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišenog nivoa holesterola, insulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine. Postoji poprilična količina naučnih radova koji ukazuju na povoljne učinke ishrane koja uzima u obzir vrednosti GI, posebno kod u dijabetičara.
Proces varenja ugljenih hidrata ima za rezultat razgradnju dugačkih molekula do glukoze, koja ulazi u krv. Proteini i masti imaju drugačiji metabolizam, pa stoga imaju mali uticaj na povišen nivo glukoze u krvi.
Prisustvo glukoze u krvi uzrokuje proizvodnju insulina, hormona koji pomaže da glukoza uđe u ćelije u kojima se koristi kao izvor energije. Kada su trenutne potrebe za glukozom u ćelijama zadovoljene, višak glukoze skladišti se u jetri i mišićima za kasniju upotrebu. Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, insulin pomaže da se suvišna glukoza skladišti kao mast.
Hranu s visokim prisustvom ugljenih hidrata čine žitarice (hrana načinjena od pšenice, ječma, pirinča) te (sočivo, grah, grašak), povrće bogato skrobom (krompir). Voće je bogato voćnim šećerom, pa se takođe ubraja u hranu bogatu ugljenimhidratima. Med, razni zaslađivači i šećeri koji se dodaju u hranu tokom pravljenja važan su izvor ugljenih hidrata u hrani.
Prehrambena vlakna predstavljaju nesagorive ugljenehidrate. Upravo zbog toga, vlakna ne povisuju nivo glukoze u krvi, iako se ubrajaju u ugljenehidrate.
Glikemijski indeks (GI), predstavlja relativni stepen koji se odnosi na koncentraciju glukoze u krvi koja raste posle uzimanja hrane. Ovaj indeks pokazuje koliko se brzo šećer iz hrane apsorbuje u krv. Što je viši glikemijski indeks, brže raste nivo krvnog šećera posle uzimanja hrane. GIikemijski indeks je klasifikovan na niskom, srednjem i visokom nivou.
Njegova je uloga što se kao zaliha sakuplja u jetri i mišićima. U slučaju potrebe, organizam ga može odmah koristiti. Osim skroba i glukogena još se ubraja trščani šećer, mlečni šećer, grožđani i voćni šećer. Svi ovi ugljeni hidrati se brže i lakše vare nego proteini i masti. Najvažniji monosaharid je glukoza, koja se u krvi nalazi u stalnoj koncentraciji, koju regulišu hormoni. To je potrebno za rad svih telesnih ćelija, naročito moždanih. Sniženje koncentracije glukoze u krvi ima za posledicu funkcionalno zakazivanje mozga (hipoglikemija).
Ćelije ljudskog organizma imaju sposobnost sistema koji je prilagođen šećeru kao najprikladnijem izvoru energije. Višak neapsorbovanog šećera iz creva odlaže se u u obliku složenih ugljenih hidrata (polisaharida) glikogena u jetri (oko 50 g) kao energetska rezerva. U vreme kada čovek ne jede glikogen se u jetri razgrađuje u glukozu i odlazi u krv. Višak šećera koji jetra ne može primiti za stvaranje glikogena izbacuje se u krvotok u vidu masnih kiselina One se, najpre, talože na neaktivnim delovima tela (zadnjici, butinama, predeo stomaka). Ako se i dalje konzumiraju jednostavni šećeri, tada se sakupljaju oko srca, jetre, bubrega i oblažu ih masnim naslagama i sluzi. Naslage mogu da prodru unutar tkiva, što ima za posledicu slabljenje funkcija organa (arterioskleroza, srčani napadi, dijabetes, povišeni krvni pritisak, kamen u žuči, artritis, problemi sa kičmom.
Nedavne studije sa Harvardske škole za javno zdravlje pokazuju da je rizik od bolesti kao što su: tip 2 dijabetesa i koronarne bolesti srca, snažno povezan sa GI ukupne ishrane. U 1999 World Health Organization (WHO) i Food and Agriculture Organisation (FAO) preporučili su da ljudi u industrijalizovanim zemljama ishranu baziraju na namirnice sa niskim GI u cilju predostrožnosti i sprečavanja mnogih oboljenja, kao što su koronarne bolesti srca, dijabetes i gojaznost.
Plan ishrane koji podrazumijeva nisku ili umerenu vrednost glikemijskog indeksa može imati pozitivan uticaj na prevenciju i terapiju hroničnih bolesti i metaboličkog sindroma. Verovatno ste primetili da se nakon konzumacije slatkiša, ili slične hrane bogate belim šećerom, koja izaziva nagli porast nivoa insulina, osećate umorno i letargično, ili drugom rečju-loše. Ovaj osjećaj javlja se usled preteranog lučenja insulina, što uzrokuje sniženje nivoa glukoze ispod normalne vrijednosti, te pojavu hipoglikemije i umora. Ako naš nivo glukoze u krvi neprestano naglo raste i snižava se tokom dana, jasno je da se ne osećamo dobro. Uspeemo li odabrati hranu koja održava staln nivo glukoze u krvi, osećamo se odlično i puni smo energije.
Hrana | Glikemijski indeks |
---|---|
Kukuruzni sirup | 115 |
Pivo* | 110 |
Glukoza (dextroza) | 100 |
Glukozni sirup | 100 |
Modificirani skrob | 100 |
Pšenični, pirinčan sirup | 100 |
Pečeni krompiri | 95 |
Krompirov skrob | 95 |
Kuvani krompiri u pećnici | 95 |
Pirinčano brašno | 95 |
Beli hleb bez glutena | 90 |
Krompirovo brašno | 90 |
Ljepljiv pirinač | 90 |
Indijska maranta | 85 |
Kuvana šargarepa | 85 |
Kuvani koren celera* | 85 |
Kukuruzne pahuljice | 85 |
Hamburger pecivo | 85 |
Med | 85 |
Instant (parboiled) pirinač | 85 |
Maizena (kukuruzni skrob) | 85 |
Pastrnjak* | 85 |
Kokice, bez šećera | 85 |
Ekspandiran pirinač | 85 |
Pirinčani kolač / puding | 85 |
Pirinčano mleko | 85 |
Tapioca | 85 |
Kuvana bela repa* | 85 |
Beli sandvič sa hlebom | 85 |
Belo pšenično brašno | 85 |
Kuvani bob | 80 |
Pire krompir | 80 |
Krofne | 75 |
Lasanje (sa mekim pšeničnim brašnom) | 75 |
Buča, tikva* | 75 |
Pirinčano mlijeko (sa šećerom) | 75 |
Squash tikva* | 75 |
Vafle (sa šećerom) | 75 |
Lubenica* | 75 |
Pecivo | 70 |
Kolačići | 70 |
Čokoladna pločica (sa šećerom) | 70 |
Coca-cola | 70 |
Kukuruzno brašno | 70 |
Kroasan | 70 |
Njoki | 70 |
Proso, sirak | 70 |
Melasa, šećerni sirup | 70 |
Mush (kukuruzni puding) | 70 |
Rezanci (meka pšenica) | 70 |
Plantain/kuhana banana/kuhani platano | 70 |
Palenta, kukuruzna kaša | 70 |
Čips od krompira | 70 |
Kokice | 70 |
Ravioli (meko pšenično brašno) | 70 |
Rafinirane žitarice (sa šećerom) | 70 |
Rižoto | 70 |
Dvopek | 70 |
Bijeli šećer (saharoza) | 70 |
Smeđi šećer | 70 |
Džem (sa šećerom) | 65 |
Javorova melasa | 65 |
Marmelada (sa šećerom) | 65 |
Mars, Sneakers, Nuts, itd. | 65 |
Muesli (sa šećerom ili medom) | 65 |
Ananas iz konzerve | 65 |
Dunja (kuvana ili žele sa šećerom) | 65 |
Grožđice(crvene i žute) | 65 |
Slatki kukuruz, kukuruz | 65 |
Banana (zrela) | 60 |
Izbjeljeni ječam | 60 |
Kesten | 60 |
Tvrdi/durum pšenični griz | 60 |
Sladoled (obični sa šećerom) | 60 |
Lasagne (tvrdo pšenično brašno) | 60 |
Riža | 60 |
Majonez (industrijska slatka) | 60 |
Dinja* | 60 |
Zobena kaša | 60 |
Pizza | 60 |
Čokolada u prahu (sa šećerom) | 60 |
Ravioli (tvrdo pšenično brašno) | 60 |
Sok od grožđa (nezaslađeni) | 55 |
Ketchup | 55 |
Sok od manga (nezaslađeni) | 55 |
Senf (sa šećerom) | 55 |
Nutella | 55 |
Papaya (svježe voće) | 55 |
Breskve (limenka sa sirupom) | 55 |
Crvena riža | 55 |
Špageti (dobro kuvani) | 55 |
Sushi | 55 |
Tagliatelle (dobro kuvane) | 55 |
Hrana | Glikemijski indeks |
---|---|
Sve vrste mekinja | 50 |
Sok od jabuke (nezaslađeni) | 50 |
Sok od brusnice (nezaslađeni) | 50 |
Kivi, monkey breskva* | 50 |
Litchi (svježe voće) | 50 |
Macaroni(durum pšenica) | 50 |
Mango (svježe voće) | 50 |
Muesli (bez šećera) | 50 |
Persimmon (vrsta voća) | 50 |
Sok od ananasa (nezaslađeni) | 50 |
Banana (nezrela) | 45 |
Ječam | 45 |
Kokos | 45 |
Brusnica | 45 |
Farro brašno (integralno) | 45 |
Sok od grejpa (nezaslađeni) | 45 |
Grožđe (sveže voće) | 45 |
Grašak (limenka) | 45 |
Sok od naranče (svježi, nezaslađeni) | 45 |
Ananas (svježe voće) | 45 |
Raž (integralno brašno, hleb) | 45 |
Tost integralni hleb | 45 |
Spageti al dente (5 min. kuvanja) | 40 |
Kruh, 100% integralni s pravim kvascem | 40 |
Jabukovo vino | 40 |
Heljda, kaša, saracen (integralni hlrb/brašno) | 40 |
Sok od šargarepe (nezaslađeni) | 40 |
Kokosovo mleko | 40 |
Suve smokve | 40 |
Suve šljive | 40 |
Egipatska pšenica, kamut | 40 |
Falafel (bob) | 40 |
Farro | 40 |
Sirovi bob | 40 |
Testenina od integralne pšenice, al dente | 40 |
Pasulj | 40 |
Laktoza | 40 |
Zobene pahuljice (nekuvane) | 40 |
Zob | 40 |
Kikiriki maslac (bez šećera) | 40 |
Pepino (vrsta voća) | 40 |
Dunja (kuhana/žele, bez šećera) | 40 |
Quinoa brašno | 40 |
Kolači (integralno brašno, bez šećera) | 40 |
Sorbet (nezaslađen) | 40 |
Spelt, einkorn pšenica (integralna) | 40 |
Tahin (pasta od sezama) | 40 |
Hrana | Glikemijski indeks |
---|---|
Amaranth, sjeme | 35 |
Jabuka, svježe voće | 35 |
Jabuke dinstane, umak | 35 |
Crni pasulj | 35 |
Koren celera (sirovi) | 35 |
Slanutak (brašno) | 35 |
Sušene jabuke | 35 |
Sušene paprike | 35 |
Hleb od žitarica | 35 |
Smokve | 35 |
Grašak (svježi) | 35 |
Sladoled (sa pravom fruktozom) | 35 |
Indijski kukuruz | 35 |
Kidney/pinta grah | 35 |
Linum, sezam (sjeme) | 35 |
Nektarine (sveže) | 35 |
Naranče (sveže) | 35 |
Breskve (sveže) | 35 |
Šljive (sveže) | 35 |
Šipak (sveži) | 35 |
Dunja (sveža) | 35 |
Quinoa | 35 |
Soja jogurt (sa ukusom voća) | 35 |
Pirjano voće, kompot(bez šećera) | 35 |
Suncokretovo seme | 35 |
Sok od paradajza (prirodni) | 35 |
Bjela bademova pasta (nezaslađena) | 35 |
Kokosov šećer (Cocos Nucifera)-bez dodataka | 35 |
Divlja riža | 35 |
Kvasac | 35 |
Jogurt** | 35 |
Bademovo mleko | 30 |
Cikla (sirova) | 30 |
Smeđa sočivo | 30 |
Šargarepa (sirova) | 30 |
Leblebije | 30 |
Luk | 30 |
Grejp (svježi) | 30 |
Džem (bez šećera, voćem zaslađen) | 30 |
Marmelada (bez šećera) | 30 |
Mleko** (obrano ili ne) | 30 |
Zobeno mleko (nekuvano) | 30 |
Marakuja | 30 |
Kruške (sveže) | 30 |
Mleko u prahu** | 30 |
Quark, sir sa skutom** | 30 |
Scorzonera | 30 |
Sojino mleko | 30 |
Tangerina, mandarina | 30 |
Paradajz | 30 |
Sirova repa | 30 |
Žuto sočivo | 30 |
Kupina, dud(murva) | 25 |
Borovnica | 25 |
Trešnje | 25 |
Crna čokolada (>70% kakao) | 25 |
Flageolet grah, fayot grah | |
Amaranth, sjeme | 35 |
Jabuka, svježe voće | 35 |
Jabuke dinstane, umak | 35 |
Crni pasulj | 35 |
Koren celera (sirovi) | 35 |
Slanutak (brašno) | 35 |
Sušene jabuke | 35 |
Sušene paprike | 35 |
Hleb od žitarica | 35 |
Smokve | 35 |
Grašak (svježi) | 35 |
Sladoled (sa pravom fruktozom) | 35 |
Indijski kukuruz | 35 |
Kidney/pinta grah | 35 |
Linum, sezam (sjeme) | 35 |
Nektarine (sveže) | 35 |
Naranče (sveže) | 35 |
Breskve (sveže) | 35 |
Šljive (sveže) | 35 |
Šipak (sveži) | 35 |
Dunja (sveža) | 35 |
Quinoa | 35 |
Soja jogurt (sa ukusom voća) | 35 |
Pirjano voće, kompot(bez šećera) | 35 |
Suncokretovo seme | 35 |
Sok od paradajza (prirodni) | 35 |
Bjela bademova pasta (nezaslađena) | 35 |
Kokosov šećer (Cocos Nucifera)-bez dodataka | 35 |
Divlja riža | 35 |
Kvasac | 35 |
Jogurt** | 35 |
Bademovo mleko | 30 |
Cikla (sirova) | 30 |
Smeđa sočivo | 30 |
Šargarepa (sirova) | 30 |
Leblebije | 30 |
Luk | 30 |
Grejp (svježi) | 30 |
Džem (bez šećera, voćem zaslađen) | 30 |
Marmelada (bez šećera) | 30 |
Mleko** (obrano ili ne) | 30 |
Zobeno mleko (nekuvano) | 30 |
Marakuja | 30 |
Kruške (sveže) | 30 |
Mleko u prahu** | 30 |
Quark, sir sa skutom** | 30 |
Scorzonera | 30 |
Sojino mleko | 30 |
Tangerina, mandarina | 30 |
Paradajz | 30 |
Sirova repa | 30 |
Žuto sočivo | 30 |
25 | |
Ogrozd | 25 |
Zelena sočivo | 25 |
Humus | 25 |
Zlatnipasulj | 25 |
Kikiriki pasta (nezaslađeni) | 25 |
Malina (sveža) | 25 |
Crvene ribizle | 25 |
Semenke | 25 |
Sojino brašno | 25 |
Jagode (svježe) | 25 |
Artičoke | 20 |
Bambusovi izdanci | 20 |
Čokolada (>85% kakao) | 20 |
Patlidžan | 20 |
Palma (meso iz kokosa) | 20 |
Sok od limuna (nezaslađeni) | 20 |
Kakao prah (bez šećera) | 20 |
Soja jogurt (bez ukusa) | 20 |
Tamari umak (nezaslađeni) | 20 |
Zapadno-indijska trešnja | 20 |
Agava, sirup | 15 |
Bademi | 15 |
Crni ribizl | 15 |
Zrna (zob, pšenica...) | 15 |
Brokoli | 15 |
Prokelj | 15 |
Kupus | 15 |
Rogač | 15 |
Indijski oraščić | 15 |
Karfiol | 15 |
Celer | 15 |
Žitni izdanci (soja/zlatni pasulj) | 15 |
Cikorija, endivija | 15 |
Tikvice | 15 |
Krastavci | 15 |
Đindjer (đumbir) | 15 |
Lešnici | 15 |
Praziluk | 15 |
Pečurke | 15 |
Masline | 15 |
Luk | 15 |
Kikiriki | 15 |
Pesto (umak) | 15 |
Rasol | 15 |
Borovo sjeme | 15 |
Pistacio, zeleni badem | 15 |
Rotkvica | 15 |
Rabarbara | 15 |
Zelena salata | 15 |
Kiseli kupus | 15 |
Luk kozjak | 15 |
Sorrel dock (povrće) | 15 |
Soja | 15 |
Špinatova repa | 15 |
Špinat | 15 |
Klice | 15 |
Slatka paprika (crvena, zelena) | 15 |
Tofu, sojina skuta | 15 |
Orasi | 15 |
Avocado | 10 |
Rakovi, ljuskavci | 5 |
Začini: peršun, basil, origano, cimet, vanila, itd. | 5 |
Sirće | 5 |
* Ovi proizvodi, iako imaju visoki glikemijski indeks, sadrze jako malo šećera(oko 5%). Konzumiranje ove hrane ne bi trebalo utjecati na nivo šećera u krvi.
** Zapravo i nema razlike između punomasnog mleka i obranog mleka. Važno je zapamtiti da mlečni proizvodi, iako imaju niski glikemijski indeks, imaju visoki insulinski indeks.
Neguj dobre misli, kreiraj dobar život!