Činjenice o šećeru koje će vas šokirati

Šećer i zdravstveni problemi koje zna izazvati u nekim situacijama neretko privlače puno pažnje. Naučnici su stoga, upozorenja radi, sve neverovatne i štetne stvari koje šećer uzrokuje stavili na jedno mesto.


Šećerne kocke (Foto: Ilustracija)

Slatkoća šećera svima je dobro poznata, a mnogima i potpuno neodoljiva. Međutim, šećer ima i svoju tamnu stranu. Stručnjaci tvrde kako nas šećer zapravo truje, a većinu vremena uopšte nismo ni svesni u kojoj količini ga konzumiramo, piše mindbodygreen.com.

1. Prosečan Amerikanac dnevno prosečno konzumira 22 kašičice šećera. Zabrinjavajuće je da deca prosečno dnevno konzumiraju neverovatne 32 kašičice šećera. U obzir treba uzeti i reč doktora koji upozoravaju da žene ne bi trebale konzumirate više od šest kašičica šećera dnevno, a muškarci devet kašičica.

2. Rafinisani šećer (beli) povezan je s pojavom celog niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zuba, dijebetes tipa 2, karcinom debelog creva i gušterače. Šećer može negativno uticati na promene raspoloženja i ponašanja, pojava razdražljivosti, astme, artritisa, bolesti srca, povišenog holesterola kao i endokrinih problema. Prema podacima američke organizacije za ishranu i dijabetes, povećana konzumacija šećera značajno povećava rizik od degenerativnih bolesti.

3. Šećer izaziva zavisnost. Šećer otpušta supstancu nalik opijatu koja aktivira deo mozga zadužen za osećaj nagrađivanja i užitka.

4. 1990. godine u SAD-u pojedinac je prosečno potrošio 2,2 kilograma šećera, a ta se količina 2000. godine popela do 68 kilograma. Jedan od najveći izvor tih šećera je visoko fruktozni kukuruzni sirup.

5. Prosečan Amerikanac godišnje popije 53 galona zašećerenih pića. Jedna limenka soka prosečno sadrži 40 grama šećera, odnosno 10 kašičica šećera. U nešto manje od dve litre zašećerenog soka, nalazi se prosečno 53 kašičice šećera. Gazirana pića najveći su izvori rafinisanog šećera, posebno na području SAD-a.

6. Konzumacija šećera raste prosečno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U poslednjoj deceniji potrošnja šećera se povećala 23 posto.

8. Konzumacija rafinisanog šećera organizmu oduzima vitamin B! Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, hronični umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi i želja za slatkim.

Gazirani sokovi sadrže i do 10 kašičica šećera 9. Brojna hrana u sastavu ima skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, puter od kikirikija, pomfrit, sosevi za testeninu, majonez, razni sosevi za salate kao i brojna obrađena hrana sadrži šećer, čak i ako ukus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg ukusa.

10. Rafinisani šećer nema nutritivne vrijednosti, ali zato ima prazne kalorije. Osim toga, ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tokom procesa obrade. Šećer troši i kalijum i magnezijum, koji su ključni za zdravlje srca.

11. Uprkos dodanim kalorijama, istraživanja pokazuju kako životinje žive dalje konzumacijom obične vode nego li konzumacijom vode i šećera. Stoga naučnici kažu kako je šećer gori od ništa.

12. Kako rafinisani šećer utiče na telo? Šećer probavni sistem čini kiselim te otapa vitamine i minerale u telu, posebno kalcijum neophodan za kosti i zube. Šećer oslabljuje imunološki sistem pa uzrokuje preteranu proizvodnju probavnih enzima, što vrlo loše utieče na gušteraču. Šećer oslabljuje i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog pritiska, problema s kožom i pojavu akni. Rafinisani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, pridonosi dentalnim problemima, jača bore i ističe suvu kožu.

Međutim, iznenadno i naglo uklanjanje rafinisanog šećera iz ishrane može dovesti do povlačenja simptoma, kao što su umor, depresija, glavobolje i bolova u udovima.

Neguj dobre misli, kreiraj dobar život!